Wat is lymfe en wat houdt het lymfestelsel in?

Naast de bloedbaan waarin bloed circuleert, heeft het lichaam een lymfstelsel waar lymfe doorheen stroomt. Het lymfstelsel ziet er vergelijkbaar uit met het stelsel voor de bloedsomloop. In tegenstelling tot de bloedcirculatie is het lymfstelsel alleen een afvoerend systeem. Lymfe bevat ongeveer dezelfde bestanddelen als bloedplasma maar bevat meer eiwitten. Als lichaamsarbeid wordt geleverd, neemt de hoeveelheid eiwitten in het weefsel verder toe.

Wat zijn lymfknopen en lymfklieren?

Op het kruispunt van grote lymfvaten bevinden zich lymfknopen. De lymfknopen liggen dichtbij organen en worden ook wel klieren genoemd. De klieren filteren de lymfe en halen er lichaamsvreemde stoffen uit (bacteriën, kankercellen, celresten, etc.). In de lymfklieren worden witte bloedcellen gemaakt die een belangrijke rol spelen in het afweersysteem van het lichaam.

Wat is oedeem?

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht. Er zijn verschillende vormen van oedeem, afhankelijk van de oorzaak. Enkele veel voorkomende vormen van oedeem zijn:

– Lymfoedeem (nadat lymfklieren verwijderd zijn door een operatie of als complicatie van bestraling)
– veneus oedeem (als vervolg van trombose of operatie van bloedvaten)
– traumatisch oedeem (na een ongeval)
– primair lymfoedeem
– lipoedeem
– oedeem na oncologische ingrepen
– secundair oedeem na andere operaties
– tertiair na bestralingen of chemokuur of medicijnen

Welke behandelmogelijkheden zijn er?

De therapie bestaat uit een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden:

– Compressietherapie

Door middel van het aanleggen van bandages wordt van buiten af een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. De bandages worden aangelegd als er nog geen stabiele situatie in de waterhuishouding is bereikt. Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is, kan een therapeutische elastische kous worden aangemeten.

– Oefentherapie

Een belangrijk component van de afvoer is de ‘spierpomp’. Tijdens het aanspannen van de spieren (vooral in de benen) worden bloed en lymfe omhoog gestuwd. Doordat in de aders en lymfebanen klepjes aanwezig zijn, kan het bloed en vocht alleen maar naar boven richting het hart gaan.

– Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een specifieke massagetechniek die gericht is op verhoging van de transportcapaciteit van het lymfestelsel. Door gebruik te maken van bepaalde handgrepen kan het vocht verplaatst worden naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog intact is zodat het daarvandaan in de circulatie kan worden opgenomen. Ook zijn er specifieke handgrepen om verhardingen in het weefsel los te maken.

Binnen onze praktijk zijn Sandra en Belinda opgeleid tot oedeemfysiotherapeut. U kunt rekenen op de beste behandeling.