Wat zijn etalagebenen?

Het Latijnse ‘claudicatio intermittens’ betekent letterlijk: met tussenpozen mank lopen. In de volksmond noemen we dit etalagebenen. Etalagebenen is een vorm van ‘perifeer arterieel vaatlijden’ (PAV), ofwel: er is iets met de bloedvaten, maar dan wel flink ver bij het hart vandaan. PAV ontstaat door vernauwing in de slagaderen vanwege slagaderverkalking. Roken verhoogt het risico op etalagebenen, evenals onvoldoende beweging, overgewicht, stress, suikerziekte of een te hoge bloeddruk. Ook erfelijkheid speelt een rol. De risicofactoren versterken elkaar. Dus als je rookt én overgewicht hebt, loop je meer kans op PAV. Het is belangrijk om niet met deze klachten door te blijven lopen. Zonder de juiste behandeling zullen de klachten aanhouden en in veel gevallen juist langzaam toenemen.

Klachten bij etalagebenen

Je benen voelen bij inspanning pijnlijk verkrampt en vermoeid aan en deze klachten verdwijnen als je stopt met bewegen. Meestal ontstaan de klachten bij lopen, maar de klachten kunnen ook ontstaan tijdens bijvoorbeeld fietsen of traplopen. Je kunt ook last krijgen van koude voeten en/of verdikte teennagels. Wondjes aan je voeten of onderbenen herstellen minder snel. De klachten kunnen per dag wisselen, maar zullen zonder de juiste behandeling op lange termijn toenemen.

Behandeling van etalagebenen

Paul en Elmar zijn specifiek geschoold in het geven van training bij etalagebenen. Dit is een veilige, effectieve behandelmethode. Onder hun begeleiding verbetert de doorbloeding en het uithoudingsvermogen van je spieren, waardoor de loopafstand zal toenemen. Door de training verbeteren ook de pompfunctie van je hart en je longfunctie – en daarmee je algehele fitheid. In de training is ook aandacht voor stoppen met roken, gezonder eten, medicatie en zelfstandig trainen. Het is belangrijk om de gezondere leefstijl vast te houden als de training is afgelopen.

Dankzij deze speciale training is een operatie meestal niet nodig. Een enkel keertje is een ingreep (dotteren of een bypass) in het ziekenhuis toch noodzakelijk. Na de operatie kun je dan bij Paul en Elmar terecht voor hulp bij je herstel.